Skip to main content

Vereniging

5 januari 1887 - 5 januari 2012


In deze lange periode is veel historie geschreven. Bij de korte baan wedstrijden in het verleden kwamen honderden mensen kijken naar de prestaties op de baan. Ook het turven rijden (het zg. schoonrijden) was erg populair. De prijsuitreikingen na afloop van de wedstrijden werden in de plaatselijke café’s druk bezocht. 
Nu zijn het vooral de lange baan wedstrijden die de aandacht trekken.

125 winters met of zonder ijs, met of zonder sneeuw:  het kan soms erg hinderlijk zijn wanneer er na een dag hard werken de baan dezelfde nacht weer onder sneeuwt.

Een terugblik: 

Heel veel jaren geleden was de baan op een perceel land voor de tunnel in de Zouwendijk langs de oude Zederik, daarna op de Wiel, weer op de oude Zederik en later ca. 25 jaar op een perceel weiland van de fam. Kloek, met een stenen gebouw aan de Burggraaf.  Door uitbreidingsplannen van Meerkerk moesten we  vertrekken en toen we weer op de Zederik terechtkwamen, zijn we op zoek gegaan naar een perceel land wat geschikt was voor een ijsbaan.  
Dat is de baan Zederikkade 4, 4231GZ Lexmond  geworden, waar inmiddels ons tweede gebouw aan vergroting toe is (de plannen hiervoor liggen klaar). 

Dat dit een goede keus geweest is, blijkt uit de groei van ons ledenaantal (op dit moment ca. 800) en tevens uit het feit dat we meestal als eerste open zijn in de regio. Dit is voor een deel te danken aan het type ijsbaan: een landijsbaan. 

Dat dit zo goed  gaat met onze vereniging is het werk van heel veel leden in de afgelopen 125 jaar dat onze vereniging jong is , waarvan sommige  leden veel vrijwillige inzet leveren. 

HEEL VEEL DANK. 

Veel ijspret - uw voorzitter, Arie de Bruijn.